Mateří kašička je vytvářena žlázami mladých včelích dělnic ve stáří 3 - 12 dnů. Mateří kašičkou krmí včely jednak svá vývojová stádia - larvy, ale také matku po celou dobu jejího života. Právě mateří kašička, tedy její množství určuje, co se z které larvyčky vyvine. Larvy, z nichž se mají vylíhnout dělnice, se krmí tři dny, kdežto larvy, ze kterých mají být matky, jsou krmeny po celou dobu vývoje. Larvyčka matky v mateří kašičce doslova plave. Délka krmení se podepisuje i na délce života kde dělnice žije 4 až 5 týdnů (maximálně 6 měsícu přes zimu) narozdíl od matky která se dožívá až 4 let.Mateří kašička obsahuje hlavně bílkoviny a mnoho dalších složek. Tento produkt včelaření je celkem nový, protože se obtížněji produkuje (pouze v sezóně při chovu matek - matečníků). Získává se vybíráním nebo odsáváním z matečníků ve stáří larvy 4 dny. Mateří kašička se používá v kosmetice, ale také jako doplněk výživy a rovněž do léků.

materi miska

Z výsledků výzkumu a lékařské praxe se mateří kašička používá:

  • při průduškovém astmatu, opakujících se zánětech horních cest dýchacích, zvyšuje odolnost proti virovým onemocněním
  • u arteriosklerózy vyrovnává krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje krvetvorbu
  • léčí stavy po srdečním infarktu a mozkové mrtvici, u srdečních předinfarktových potížích upravuje stav
  • má příznivý vliv na psychiku, nervový systém, spánek
  • v kosmetice je prokázán příznivý regenerační účinek, zmírňuje vrásky
  • snižuje toxicitu léků, zlepšuje činnost jater a střev
  • zpomaluje příznaky stárnutí celého organismu

 

Složení mateří kašičky :

60 - 70% vody

18 - 45 % bílkovin
6 -17 % tuky
19 - 25 % sacharidy

Dále obsahuje puriny, purimidy, enzymy, hormony (neurohormon - acetylcholin), glykoprotein a protein se zinkem. Mateří kašička také obsahuje vitamíny nejvíce je zastoupen vitamín B a C. Z minerálů jsou to železo, draslík, sodík a stopy chromu, manganu a niklu. A z kyseliny pantotenová a listová.

 

Skladování matří kašičky :
Oproti medu nevydrží příliš dlouho při běžné teplotě. V chladničce při teplotě max. 5° C v uzavřené nádobě ji můžeme skladovat až půl roku. Dlouhodobé skladování je možné pouze v sušeném či zmraženém stavu. Sušení probíhá při teplotě -30 °C tzv. lyofiliziací. Mateří kašička jde konzervovat také v medu.